logo-sociale-alliantie6

Nieuwsbrief 2014-1

11 november 2014

Dit is de eerste digitale nieuwsbrief van de Sociale Alliantie.
De Sociale Alliantie is een samenwerkingsverband van meer dan 50 organisaties die strijden voor een samenleving zonder armoede.

Wilt u zich abonneren op deze nieuwsbrief, dan kunt u zich Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


In deze nieuwsbrief:


De Alliantie

Vernieuwde website Sociale Alliantie

De Sociale Alliantie heeft een vernieuwde website. De site is in een nieuw jasje gestoken en de inhoud is uitgebreid met nieuwe rubrieken:

Klik hier om de site te bekijken.

Oproep

Hebt u 'kopij' voor bijvoorbeeld de rubrieken met ervaringsverhalen en plaatselijke projecten, stuur ons dan informatie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ga naar boven


Volg ons op Twitter

Twitter

De Sociale Alliantie heeft ook een Twiterpagina. Neem er eens een kijkje en wordt volger! Dat is een goede manier om op de hoogte te blijven van nieuwtjes en wetenswaardigheden. En schroom niet om die wetenswaardigheden te 'retweeten'!

Klik hier om de Twitterpagina te bezoeken.

Ga naar boven


Alliantiedagen

Alliantiedagen 2014

In het najaar worden er weer enkele Alliantiedagen georganiseerd. Op deze regionale dagen komt de achterban bijeen van de organisaties die de Sociale Alliantie vormen: cliëntenraden, anti-armoedegroepen, kader dat actief is in vakbonden, in Humanitas, in de kerken, mantelzorg, ggz-groepen, etc.
De dagen zijn bedoeld voor ontmoeting, uitwisseling, discussie en inspiratie. De bijeenkomsten hebben ook een stevig inhoudelijk thema. Dit jaar is dat per regio verschillend en ingevuld door de regionale organisatoren, aansluitend bij wat er speelt.
De meeste bijeenkomsten zijn inmiddels geweest. Van enkele is er verslagmateriaal beschikbaar.

Klik hier om er meer over te lezen.

Ga naar boven


Thema: Ongelijkheid en armoede

Op 17 oktober - de VN-Werelddag van verzet tegen armoede - organiseerde de Sociale Alliantie een conferentie 'Ongelijkheid en armoede' in Den Haag. Aanleidingen waren de actuele discussies over het boek van de Franse econoom Piketty en een verkenning van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) met de titel 'Hoe ongelijk is Nederland?'

Klik hier om naar de overzichtspagina voor dit thema op de website van de Sociale Alliantie te gaan. Lees hieronder meer over onderdelen van dit thema.

Ruud Kuin

Conferentie 17 oktober - Introductie Ruud Kuin

Voorzitter van de Sociale Alliantie en bestuurslid FNV Ruud Kuin opende de bijeenkomst met een introductie waarin hij het probleem stevig neerzette.

Klik hier om deze toespraak te lezen.

Monique kremer

Conferentie 17 oktober - Inleiding Monique Kremer

Monique Kremer is één van de auteurs van de WRR-verkenning 'Hoe ongelijk is Nederland'. Zij vertelde op de conferentie over de bevindingen en legde de link naar armoedebestrijding in Nederland.

Klik hier om haar presentatie te downloaden.

Annemieke Hollanders - Cordaid

Conferentie 17 oktober - Statements

Enkele lid-organisaties van de Alliantie gaven commentaar op het onderwerp en poneerden stellingen.

Klik hier om deze statements te lezen.

Conferentie 17 oktober - Foto's

Klik hier voor foto's van de conferentie.

Hoe ongelijk is Nederland?WRR: Hoe ongelijk is Nederland?

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid organiseerde in november 2013 een lezing 'Hoeveel (on)gelijkheid kan een samenleving aan?', met hoofdspreker prof. Wilkinson.
Klik hier om een artikel over deze bijeenkomst te lezen.

De lezing was de opmaat naar de veelbesproken WRR-verkenning 'Hoe ongelijk is Nederland'.
Klik hier om meer over deze bundel te lezen.
Klik hier om 'Economische ongelijkheid in 8 figuren' te bekijken.

pikettyPiketty: Kapitaal in de 21ste eeuw

Het boek van de Franse topeconoom Thomas Piketty 'Kapitaal in de 21ste eeuw' heeft veel stof doen opwaaien. Op 5 november 2014 sprak Piketty in de Tweede Kamer, o.m. ter gelegenheid van het verschijnen van de Nederlandse vertaling van zijn boek.

Klik hier voor informatie over het boek.

Ga naar boven


Landelijk

Stop werken zonder loon

stop werken zonder loon

De FNV is een campagne begonnen die kritisch kijkt naar wat vaak genoemd wordt 'werken met behoud van uitkering', maar waarvan FNV vindt dat het vaak neerkomt op 'werken zonder loon'. Een goede beloning, opbouw van socialezekerheids- en pensioenrechten ontbreken vaak. Verdringing van banen ligt op de loer.

Klik hier voor meer informatie.

Ga naar boven


Red de Zorg

red-de-zorg-kleinZo'n drieduizend leden van vakbond Abvakabo FNV hebben op 8 november in Den Haag gedemonstreerd tegen de Wet Langdurige Zorg. Aan aanwezige politici werden ruim 159 duizend handtekeningen overhandigd van mensen die de senaat oproepen tegen de wet te stemmen. 
Tevens hebben de zorgmedewerkers plannen gemaakt voor vervolgacties voor wanneer de Eerste Kamerleden tóch instemmen met de Wet Langdurige Zorg. Zij zullen een grote Volkspetitie starten om een groot maatschappelijk debat over de zorg los te maken, waarin iedereen zich kan uitspreken.

Klik hier om meer te lezen.
Klik hier voor foto's van de demonstratie.
Ga naar boven


Koopkrachttegemoetkoming 2014

Koopkrachttegemoetkoming

Heeft u een laag inkomen? Heeft u bijvoorbeeld weinig loon, weinig inkomsten of bijstand? Dan heeft u dit jaar misschien recht op extra geld van uw gemeente.
Bekijk op de website van de overheid óf u extra geld krijgt, hoeveel u krijgt en hoe u het geld kunt aanvragen.

Klik hier om naar de website te gaan.
Ga naar boven


Regionaal

Conferentie Kinderen, Armoede en Gezondheid

Op vrijdagmiddag 21 november wordt in Eindhoven een conferentie georganiseerd in het kader van 25 jaar 'Internationale dag Rechten van het Kind'. Hoe arm zijn de kinderen in Nederland? Wat zijn de effecten hiervan op hun gezondheid en de toekomst van de samenleving? Dat zijn de vragen die centraal staan.

Klik hier om uitnodiging, programma en informatie over aanmelding te lezen.

Ga naar boven


Klik hier als u een vriend, kennis of collega op deze nieuwsbrief wilt attenderen,

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. indien u deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om u aan te melden voor de nieuwsbrief.

www.socialealliantie.nl
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Afdrukken

Deel deze pagina via sociale media

logo armoede live 10jaarlater

logo expeditie sociale cooperatie

Adres

t.a.v. Amel Namane/ Sociale Alliantie
p/a FNV
Correspondentie per mail heeft de voorkeur:

mailadres2

Volg ons op sociale media