logo-sociale-alliantie6

Nieuwsbrief 2015-2

10 april 2015

Wilt u zich abonneren op deze nieuwsbrief, dan kunt u zich Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

In deze nieuwsbrief:


Column: Scharrelondernemers

Kristel Ashra

Kristel Ashra schrijft in april de column in het kader van het thema Sociale Coöperaties..

Klik hier om de column te lezen.

Ga naar boven


Thema: Sociale Coöperaties

"Een Sociale Coöperatie is een organisatie van burgers gericht op het bevorderen van zelfredzaamheid. Ondernemerschap staat in het teken van zélf activiteiten ontplooien. De leden van een Sociale Coöperatie kunnen samen doelen bereiken die voor ieder apart onbereikbaar zijn." Zo opent de gloednieuwe website www.socialecooperatie.nl, die vanuit een 'expeditie' van de Sociale Alliantie tot stand is gekomen.
Niet alleen de Sociale Alliantie timmert op dit terrein aan de weg door initiatieven en ervaringen bijeen te brengen. Ook (lid)organisaties en veel lokale groepen zijn actief met sociale coöperaties of andere projecten gericht op gemeenschapsvorming. Zo komen er steeds meer bloemen op in deze tuin van samenredzaamheid. Wij bieden u graag een veelkleurig voorjaarsboeket aan. Hopelijk kunt u er van genieten, boeit het en inspireert het tot nieuwe ideeën en activiteiten.

Brochure 'Expeditie Sociale Coöperatie'

Brochure ExpeditieSociale Coïoeratie

De Sociale Alliantie heeft in 2014 een verkenning gedaan naar de Sociale Coöperatie. Die expeditie heeft geresulteerd in een aantal producten. Eén daarvan is een handzame en aantrekkelijk opgemaakte brochure 'Expeditie Sociale Coöperatie'. Daarin wordt verteld over de principes van sociale coöperaties en over het waarom van coöperaties. Er passeren kort enkele voorbeelden de revue en er zit een stappenplan in voor wie zelf een sociale coöperatie wil starten.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om gratis brochures te bestellen (naw-gegevens en gewenste aantal vermelden).
Klik hier om de brochure als pdf-document te downloaden.

Website

De inhoud van de brochure, en veel meer, is ook te vinden op een nieuwe website: www.socialecooperatie.nl. Daar vind je informatie over de principes van sociale coöperaties, voorbeelden, tips voor initiatiefnemers, tips voor ambtenaren en een stappenplan. Er is ook veel beeldmateriaal.

Klik hier om naar de webisie te gaan.

Video's

Publieksfilm Sociale Coöperatie

Op de website zijn de nodige filmpjes te vinden. Er is een algemene publieksfilm, en er zijn 8 video's van coöperatieve initiatieven.

Klik hier om de video's te bekijken.

Sociale coöperaties - anders denken en doen

Beleidsnotitie sociale coöperaties

Bij het project van de Sociale Alliantie hoort ook een uitgebreide beleidsnotitie. 'Het kantelen begint aan de randen', luidt de ondertitel. Het bevat suggesties voor burgers, uitvoerders en bestuurders om anders te denken en anders te doen naar aanleiding van een onderzoek naar sociale coöperaties in een aantal wijken in Nederland. Ook hierin zijn weer voorbeelden te vinden. Verder is de notitie sterk gericht op wat lokale overheden kunnen doen om de mogelijkheden van sociale coöperaties te kunnen benutten.

Klik hier om de beleidsnotitie te downloaden.

Cordaid Nederland ondersteunt sociale coöperaties

Klijnsma bezoekt sociale coöperatie Breda

Cordaid, lidorganisatie van de Sociale Allianite, creëert kansen voor de allerarmste, de kwetsbare en uitgesloten mensen.
Cordaid Nederland ondersteunt initiatieven van sociale coöperaties en soortgelijke projecten met kennis en coaching, toegang tot expertise, netwerken en indien nodig financiering. Hoe ze werken, welke projecten ze ondersteunen en wat de ervaringen zijn, kunt u hier lezen.

Klik hier.

Project 'Social Lab coöperatief scharrelondernemerschap'

Vrije Uitloop

Cordaid en Tientjes Academie zijn gestart met het tweejarige project 'Social Lab voor coöperatief scharrelondernemerschap'. Het doel van dit project is om op landelijk niveau kennis, ervaringen en concrete handreikingen beschikbaar te maken over het innovatieve concept van coöperatief scharrelondernemerschap.

Lees meer >

Handboek Coöperatie

Handboek coöperatie

Coöperatief ondernemen is anders ondernemen, met een ander doel, en op een andere wijze. Alle aspecten van het 'anders ondernemen' worden behandeld in het Handboek Coöperatie onder redactie van Prof. Galle. Raf Janssen bespreekt dit lijvige naslagwerk voor u.

Klik hier voor de boekbespreking. 

Coöperaties - Hoe heroveren we de economie?

coöperaties - hoe heroveren we de economie?

Onlangs schreef Dirk Barrez een boek om mensen de ogen te openen "voor de kansen om met coöperatieve bedrijven de crisis te lijf te gaan, om mens en werk opnieuw voorrang te geven op winstzucht en speculatie". Raf Janssen bespreekt dit boek over 'verandering ondernemen'.

Klik hier voor de boekbespreking. 

Armoede en levenslessen

Armoede en levenslessen

Er gebeurt veel op buurtniveau. In de wijk Lindenholt in Nijmegen zijn diaconie en parochie betrokken bij diverse initiatieven om mensen die in de knel komen een steun in de rug te geven.

Klik hier om meer over de evaringen in Nijmegen te lezen.

Met ingang van 1 januari 2015 is de wereld veranderd

WMO-raad

Per 1 januari 2015 is er op de terreinen van zorg en jeugdhulp, werk en inkomen heel veel veranderd. Gemeenten zijn nu verantwoordelijk voor veel taken. De Wmo-raad Sittard-Geleen is intensief bij dit proces betrokken en stelt zich vragen over de rol die maatschappelijke organisaties moeten spelen.

Klik hier om meer te lezen over de ervaringen in de oostelijke mijnstreek.

Noaberhuus als model van participatie samenleven

Noaberhus

Hoe worden we een gemeenschap waarin iedereen de aandacht en hulp krijgt die nodig is? In Overijssel worden plannen gesmeed voor nieuwe gemeenschapscentra.

Klik hier om er meer over te lezen.

Ga naar boven


Genadebrood

Genadebrood - de onstuitbare opkomst van de voedselbank

Onder de titel 'Genadebrood - de onstuitbare opmars van de voedselbank' schreef Peter Verschuren een boek met cijfers, feiten, meningen, pro's en contra's over voedselbanken in Nederland.

Klik hier voor een boekbespreking.

Ga naar boven


Dag van de Echte banen - 1 mei 2015

DAg vande Echte banen

FNV heeft vrijdag 1 mei uitgeroepen tot 'Dag van de Echte banen'. Start om 12.00 uur bij de RAI, met een mars naar het Martin Luther King park. Voor banen met zekerheid, respect en fatsoenlijk inkomen. In het park is een feestelijk en strijdbaar programma: debat, 1 mei-markt, Sophie Hilbrand met de Echte-banen-show en een toespraak van Ton Heerts. En muziek van Lange Frans, Shirma Rouse en meer.

Lees meer >

Ga naar boven


Ab Harrewijn Prijs - 13 mei 2015

Ab harrewijn Prijs

Op 13 mei a.s. vindt de uitreiking van de Ab Harrewijn Prijs 2015 plaats. Uit 20 voordrachten heeft de jury weer vijf nominaties geselecteerd van mensen die zich inzetten voor een initiatief voor de onderkant van de samenleving. De winnaar wordt bekendgemaakt op 13 mei in een bijeenkomst die om 15.00 uur begint, in de Pauluskerk in Rotterdam. Naast een inleiding door de winnares van vorig jaar zijn er interviews met de genomineerden, een lezing door Aart-Jan de Geus en een muzikaal  intermezzo.
De genomineerden zijn inmiddels bekend.
Klik hier voor meer informatie over de genomineerden en de uitreiking.

Ga naar boven


Zelf vragen indienen voor Wetenschapsagenda

Wetenschapsagenda

In april 2015 kunnen alle burgers en organisaties een onderzoeksvraag indienen over de onderwerpen waarvan men vindt dat die in de komende jaren wetenschappelijk onderzocht moeten worden. De minister wil op grond van de nieuwe Wetenschapsvisie burgerparticipatie organiseren, waardoor er invloed komt van burgers op de besteding van de onderzoeksgelden.
Ongetwijfeld zullen er vele nieuwsgierige vragen naar de medische en technische ontwikkelingen komen, maar het kan ook een mogelijkheid zijn om meer aandacht te vragen voor de psychische, medische, culturele en menselijke gevolgen van armoede en naar de oplossingen daarvoor. Het kunnen zowel hele concrete vragen zijn als  vragen naar lange termijn effecten en oplossingen. Bijvoorbeeld: Hoe overleven mensen in de armoede deze razendsnel ontwikkelende maatschappij? Is de groei van mensen met huisuitzettingen, schulden, psychische problemen alleen een gevolg van de crisis of is er een groeiende kloof tussen mensen die het niet meer bij kunnen houden, afhaken, niet meer mee doen, wegkruipen en de rest van de maatschappij? En hoe kan die kloof worden gedicht?
Op de website www.wetenschapsagenda.nl kan een eenvoudige vraag worden geformuleerd.

Ga naar de website >

Ga naar boven


klik hier als u een vriend, kennis of collega op deze nieuwsbrief wilt attenderen.

Twitter

www.socialealliantie.nl
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Afdrukken

Deel deze pagina via sociale media

logo armoede live 10jaarlater

logo expeditie sociale cooperatie

Adres

t.a.v. Amel Namane/ Sociale Alliantie
p/a FNV
Correspondentie per mail heeft de voorkeur:

mailadres2

Volg ons op sociale media