logo-sociale-alliantie6

Scharrelondernemers

Column Kristel Ashra, april 2015

"Investeren in mezelf i.p.v. bezuinigen op eten"

ashraZomaar een donderdagochtend in januari. Iedereen druppelt langzaam binnen en zoekt een plekje in de kring. Warme begroetingen, een grote thermosfles met koffie en de verwarming die omhoog wordt gedraaid, helpen tegen de vrieskou buiten.

Elke donderdag komen de scharrelondernemers van coöperatie de Vrije Uitloop in Breda bij elkaar. Dan bespreken ze hoe de zaken ervoor staan en hoe het gaat met hun bedrijfjes. Iedere keer als ik weer in Breda ben, valt me iets op: hier mag je zijn wie je bent. Dat is ontzettend belangrijk, als je jarenlang aan de zijlijn hebt gestaan en het gevoel hebt gehad dat je er níet toe deed.

Scharrelondernemers bouwen met behoud van hun bijstandsuitkering binnen de coöperatie hun eigen bedrijfjes op. Ze gaan de boer op met hun product - variërend van bijenkast tot textiel - of dienst - coaching of tuinonderhoud. Ze draaien omzet. Maar nog belangrijker, ze nemen hun toekomst in eigen hand en voelen zich weer waardevol. Ze creëren voor zichzelf de ruimte, om zelf en samen met elkaar stappen te zetten en te groeien. Marije, die eigen schilderwerken verkoopt, verwoordt het zo: "Dankzij de coöperatie kan ik investeren in mezelf in plaats van te bezuinigen op eten." Haar lidmaatschap van de Vrije Uitloop stelde haar in staat om schildermateriaal aan te schaffen. En met steun van de anderen in de groep bouwt ze haar bedrijfje op.

Deelnemers hebben het gevoel dat de rem eraf is na jarenlang bijstand en sappelen om rond te komen. Ze voelen minder stress vanuit de sturende en in hun ogen soms zelfs dreigende gemeentelijke regels. "In de bijstand mag je niets, die houdt je klein. Bij de scharrels mag je je vleugels uitslaan en een deel van je winst weer investeren", zo geven ze aan.

De verbindende kracht van de coöperatie is groot. Bij elkaar kunnen ze terecht voor advies, steun of gewoon een goed gesprek. Na ruim een jaar samen ondernemen hebben de vijftien leden inmiddels een vertrouwensband met elkaar opgebouwd en dat stralen ze ook deze donderdagochtend weer uit. Ze bespreken hoe ze meer aandacht voor hun producten en diensten kunnen krijgen en verwelkomen een nieuw lid in de coöperatie.

De coöperatieve gedachte zit er goed in. Ze delen hun ervaringen graag met andere initiatiefnemers, overtuigd als ze zijn door de impact die ze op hun eigen leven ervaren. En initiatiefnemers zijn er genoeg. Overal in het land vinden mensen elkaar in de ambitie om krachten te bundelen en samen te ondernemen binnen een coöperatief samenwerkingsverband.

Kristel Ashra, Beleidsmedewerker Cordaid Nederland

Afdrukken

Deel deze pagina via sociale media

logo armoede live 10jaarlater

logo expeditie sociale cooperatie

Adres

t.a.v. Amel Namane/ Sociale Alliantie
p/a FNV
Correspondentie per mail heeft de voorkeur:

mailadres2

Volg ons op sociale media