logo-sociale-alliantie6

Thema: Wonen

Themadossier nieuwsbrief 2022-1

flats overvechtBij de gemeenteraads-verkiezingen in maart 2022 voelde je het weer wringen. Die grote wensen iets met daadkracht te veranderen. Woonomgeving, woningmarkt, of inkomens, werk en arbeidsmarkt. En vervolgens blijkt dat niet of nauwelijks te beïnvloeden op lokale schaal.
Zo gaat het met wonen, zo gaat het met lagere inkomens, met gestegen kosten. Het gevoel dringt zich op van dweilen-met-de-kraan-open. Hier een extraatje erbij, daar een prijsstijging die daar afbreuk aan doet. Woningen bijbouwen, voor meer mensen in meer huishoudens, compensatie bieden en toch is het weer dringen. Hoe komt dat?

Waarom deze nieuwsbrief structureel luxe is

In de hitte van het alledaagse leven is ook steeds de brede en diepe focus belangrijk: aandacht hebben voor fundamenteel scheve structuren - schaarste; macht; ongelijke kansverdeling - en de ermee samenhangende (on)bedoelde effecten. Inclusief aandacht voor de effecten op het leven van alledag. Kunnen mensen wonen, hun ziektekosten en boodschappen betalen, opleidingen volgen en gezond leven?

De nieuwsbrief van de Sociale Alliantie neemt de luxe om in de structuren en het alledaagse leven te graven, dit keer met het thema Wonen.

Nieuwe coördinator nieuwsbrief

Vanaf dit nummer van de Nieuwsbrief 2022-1 neem ik, Ellie Smolenaars, het stokje van het coördinatorschap over van Raf. Dat is een eer, want elk nummer en het archief van de Nieuwsbrief staat vol met geëngageerde analyses en biedt interessante informatie aan een vast lezerspubliek. Raf's publicaties zijn voor mij al sinds de Commissie Oriënteringsdagen met 'Minima 2000' (1987) en 'Arbeid tijd en geld ontschaarsen' (1992) een voorbeeld van hoe je fundamentele sociaal-wetenschappelijke kennis en kritiek verbindt met ervaringen van mensen in armoede. Dit door veel mensen actief gedragen sociale erfgoed moet doorgegeven worden en 'we' – ik weiger hier bewust dat collectieve woordje te verlaten - bouwen daar op door.
Raf Janssen en Hub Crijns blijven bijdragen schrijven en Peter de Bie levert onontbeerlijke eindredactie, fraaie lay-out en de over-levenslijn met de Armoedecoalities.

Op naar 25 jaar

De nieuwsbrief is 23 jaar oud. Het simpele doel is de 25 jaar te gaan vieren en tot die tijd mooie, kennisrijke nieuwsbrieven te maken. Wie mee wil doen, gewoon even een mailtje sturen aan de Sociale Alliantie. Je bent niet alleen, want gelukkig gaan ook de vaste redactieleden door met hun fraaie analytische werk. De sociale armoede-beweging is breed; de handen ineen te slaan, de mouwen opstropen en in de nieuwe tijd kun je dit uitbreiden met: je vingertoppen en stem inzetten en je nog breder maken. Dat blijft en is noodzakelijke luxe in tijden waarin sociale ongelijkheid zich van zijn scherpste kanten toont.

Oproep

Wie steunt de brede beweging van meer dan 50 organisaties met haar of zijn vasthoudend schrijf- en onderzoekstalent en schrijft mee aan de nieuwsbrief van de Sociale Alliantie? Stuur je voorstel, of je artikel naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Afdrukken

Deel deze pagina via sociale media

logo armoede live 10jaarlater

logo expeditie sociale cooperatie

Adres

t.a.v. Amel Namane/ Sociale Alliantie
p/a FNV
Correspondentie per mail heeft de voorkeur:

mailadres2

Volg ons op sociale media