logo-sociale-alliantie6

Blij met de banenafspraak

Column Willem Jelle Berg, september 2016

willem-jelle-bergHet is de tijd dat de verkiezingsprogramma’s verschijnen. De variaties zijn groot, qua inhoud en qua dikte. Waar vier jaar geleden economische somberheid troef was, zijn nu veiligheid en integratie de kernthema’s. Alsof de crisis voorbij is en er weer werk is voor iedereen. Helaas. Was het maar zo. De Sociale Alliantie, een samenwerking van kerken, humanisten en vakbonden, heeft de programmacommissies van de verschillende partijen in een gezamenlijke brief gevraagd om aandacht voor armoede. Maar die boodschap is een moeilijke in een tijd waarin partijen zich willen profileren op leuke en nieuwe zaken voor de mens. En dat terwijl het aantal mensen in de bijstand weer is gestegen, mede door de voormalige Wajongdoelgroepen en nieuwe instroom.
Wordt alles zo gemakkelijk vergeten? Gelukkig niet. Voordeel van afspraken tussen werkgevers en werknemers is dat die minder aan de waan van de dag onderhevig zijn en niet gelden voor één kabinetsperiode. Daar wordt weleens aan voorbij gegaan wanneer er kritiek wordt geuit op het tempo van afspraken maken in de polder.
Een van die afspraken is de Banenafspraak. Samen met gemeenten wordt er veel moeilijk werk gedaan om mensen écht aan het werk te krijgen. Natuurlijk was het de bedoeling om de nieuwe wetgeving helderder en overzichtelijk te maken. En we moeten nu weer met veel doelgroepen werken. Maar de afspraak staat en is niet onderhevig aan nieuwe verkiezingsprogramma’s van werkgevers, vakbonden of gemeenten. Gelukkig maar.

Willem Jelle Berg, lid dagelijks bestuur CNV en voorzitter Sociale Alliantie
Overgenomen uit Sprank, 15 september 2016

Afdrukken

Deel deze pagina via sociale media

logo armoede live 10jaarlater

logo expeditie sociale cooperatie

Adres

t.a.v. Amel Namane/ Sociale Alliantie
p/a FNV
Correspondentie per mail heeft de voorkeur:

mailadres2

Volg ons op sociale media