logo-sociale-alliantie6

Nieuwsbrief 2015-5

3 september 2015

In deze nieuwsbrief:

Landelijk

Regionaal


Column: Kan gemeente uitslaande schuldenbrand blussen?

Piet van der Lende

Raf Janssen, augustus 2015

Steeds meer mensen kampen met problematische schulden. De consumptiekerk staat in brand. Binnen blijven de gelovigen bidden om meer vuur. Gemeenten krijgen de plicht om te blussen. Tegelijk moeten ze de gelovigen te vriend houden.

Klik hier om de helecolumn te lezen.

Ga naar boven


Column: De illusie van het herstel van de economie

Nanne van der Poll

Hans Goosen, juli 2015

Het is een illusie om te denken dat het goed gaat in Nederland. Het gaat goed in de grachtengordel van Amsterdam, Amsterdam-Zuid, en de al dan niet omheinde en beveiligde villa-dorpen in Nederland. Maar langzamerhand gaat het steeds slechter met de mensen die buitengesloten zijn. Mensen die het zwaarst te lijden hebben van de bezuinigingen. Mensen waar van weggekeken wordt door de politiek. Herstel van de economie is er alleen voor de rijken.

Klik hier om de hele column te lezen.

Ga naar boven


Alliantieraad 14 oktober

Op 14 oktober 2015 vindt de jaarlijkse Alliantieraad plaats. Het belangrijkste onderwerp zal zijn de Najaarsactie, gericht op voorstellen aan de landelijke politiek. De kern van die actie zal zijn verbetervoorstellen rond schuldpreventie, schuldhulpverlening en structurele veranderingen bij schuldhulp.

Deze bijeenkomst is voor afgevaardigden van lidorganisaties die uitgenodigd worden. Maar ook anderen uit de achterban zijn welkom om voorafgaande aan de de Alliantieraad hun ideeën voor verbetering van de schuldhulp kenbaar te maken. U kunt tot 5 oktober ideeën aanleveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ga naar boven


Thema: Zorg en armoede

Het themadossier van deze nieuwsbrief gaat over 'Zorg en armoede'. het bestaat uit twee delen: een vierluik over zorgarbeid en een drieluik over kerk en zorg.

Zorgarbeid

Zorgarbeid

De economische crises en de groeiende twijfel over de houdbaarheid van de huidige geld-economie hebben met name feministische auteurs ertoe aangezet om zich opnieuw te buigen over het thema zorg en zorgarbeid. Dat is een reden voor de redactie van website en nieuwsbrief van de Sociale Alliantie een aantal aspecten van de maatschappelijke discussie over armoede en zorg opnieuw naar voren te halen.
U kunt hier artikelen lezen over:

Kerk en zorg

Zorgmaatjes

De kerken spelen in de geschiedenis van de zorg in Nederland een belangrijke rol, vooral vóór de jaren 70 van de vorige eeuw. Die rol is later veranderd en kleiner geworden. Sinds de invoering van de Wmo zijn de kerken opnieuw meer in beeld bij het vormgeven van zorg. Dat roept vragen op over de rol die zij kunnen en willen spelen.
U kunt hier artikelen lezen over:

Klik hier om naar de startpagina van het dossier te gaan.

Ga naar boven


Landelijk

12 september: Red de Zorg demonstratie Informatie

Zorg

Dit kabinet bezuinigt miljarden op de zorg. De gevolgen daarvan zijn voor vele kwetsbare mensen nu al pijnlijk voelbaar. Honderdduizenden mensen die zorg nodig hebben omdat ze ouder worden, in de knel zitten als jongere, gehandicapt zijn of psychiatrische hulp nodig hebben, krijgen niet langer de zorg die ze nodig hebben. FNV en CNV boden al de Volkpetitie Red de Zorg aan. Op 12 september organiseert de FNV nu ook nog een grote Red de Zorg demonstratie in Amsterdam. Start 12.00 uur Damrak (11.00 uur verzamelen).

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.
Inmiddels vond de demonstratie plaats. Klik hier voor foto's.

Ga naar boven


22 september: Informatiebijeenkomst coöperatief ondernemen in Nederland

Coöperatief ondernemen

Op 22 september 2015 organiseert Cordaid een informatiebijeenkomst over coöperatief ondernemen voor en door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt/laag inkomen. De bijeenkomst is bedoeld voor mensen die bezig zijn met of interesse hebben in het starten van een sociale coöperatie.

Klik hier voor programma en inschrijving.

Ga naar boven


25 september: presentatie opleiding ervaringsdeskundigen

Armoedelink

De afgelopen twee jaar heeft de Belgische organisatie De Link in Nederland een aantal tandems (duo's) in de armoedebestrijding opgeleid, die opleidingen voor ervaringsdeskundigen in armoede gaan verzorgen of scholing rond armoede aanbieden aan werkplekken en onderwijsinstellingen. Zo zijn er nu ook tandems in Utrecht.
Met trots presenteert De Link, in samenwerking met de landelijke stuurgroep, op vrijdagmiddag 25 september in Amsterdam de resultaten van dit tweejarig programma: Armoede in de uitverkoop!

Klik hier voor meer informatie.

Ga naar boven


2 oktober: Studiedag Zorgzame kerk in de praktijk

Zorgzame Kerk

Kerk in Actie organiseert op vrijdag 2 oktober 2015, samen met de Federatie van Diaconieën, de jaarlijkse studiedag Kerken en Wmo. In het ochtendprogramma presenteert prof. dr. Herman Noordegraaf de uitkomsten van het onderzoek Zorgzame Kerk.
Aansluitend schetst Carla van der Vlist een visie op de toekomst van het diaconale werk. Tijdens het middagprogramma worden vier workshops gehouden over de vier deelprojecten van ‘Zorgzame Kerk’. De kosten voor deelname bedragen 15 euro.

Klik hier voor meer informatie en aanmelding.

Ga naar boven


15 oktober: Jezelf uit je uitkering werken moet mogen in Nederland

Logo Cordaid klein

Donderdag 15 oktober komen politici, bestuurders en coöperaties samen in Den Haag om te debatteren over ondernemen met een uitkering in Nederland. Een onderneming opzetten vanuit een uitkeringssituatie, of je aansluiten bij een coöperatie, dat kan!  Maar waarom maken niet alle gemeentes gebruik van deze mogelijkheid? Cordaid wil deze en andere vragen beantwoorden tijdens een event in het kader van Wereldarmoededag.

Klik hier voor meer informatie, programma en aanmelden.

Ga naar boven


17 oktober: Wereldarmoededag

Armoedecoalitie Utrecht

Op zaterdag 17 oktober vindt de internationale Armoededag plaats. Op meerdere plekken in Nederland is dat aanleiding voor activiteiten. Wij lichten Utrecht er uit.

De Armoedecoalitie Utrecht organiseert in de week voorafgaande aan Wereldarmoededag in de wijken diverse evenementen. Op 17 oktober is er een centrale afsluiting bij het oude stadhuis onder de titel ‘Rijk door delen’. Met muziek, theater, ontmoeten, ervaringsverhalen, debat, samen eten en drinken. Het doel is om betrokken, geïnteresseerde bewoners in verbinding te brengen met mensen die het minder hebben.

Klik hier om er meer over te lezen op de net geopende website van de Armoedecoalitie Utrecht.

Ga naar boven


31 oktober: Werk in uitvoering - Diaconie in de knel?

Werk in uitvoering

De Mariënburg Vereniging organiseert op 31 oktober 2015 een Congres over diaconie. Het Congres 'Werk in Uitvoering- Diaconie in de knel?' vindt plaats in het Beatrix Theater in Utrecht. In de ochtend zijn er inleidingen van o.a. Jetta Klijnsma en Jozef Wissink, en een forumdebat met o.a. Gerard de Korte, Henk Meeuws en Herman Noordegraaf. Mariënburg wil op 31 oktober een nieuw elan wekken en vooral de r.k.kerk, haar leiders en leden, vragen de blik te verruimen naar haar verantwoordelijkheid om kritisch deel te nemen aan het maatschappelijk debat. De zorg om de naasten en daadwerkelijke hulpverlening zijn de heiligste zaken die er zijn. Daar gaat het over, niet meer en niet minder! Meedoen aan het Diaconaal Congres kost 20,00 euro.

Klik hier om in te schrijven.

Ga naar boven


21 november: Landelijke Diaconale Dag

Landelijke Diaconale Dag

Op 21 november 2015 vindt de 120e Landelijke Diaconale Dag plaats. In het Beatrixtheater van de Jaarbeurs in Utrecht komen meer dan duizend diakenen, predikanten en ZWO-commissieleden samen om na te denken over het thema ‘Geloof in de kracht van delen’.

Klik hier voor meer informatie en aanmelding.

Ga naar boven


Stop met solliciteren, ga werken!

Theatershow motiveert werkzoekenden.

Stop met solliciteren

Afwijzing na afwijzing; als langdurig werkzoekende zakt de moed je soms in de schoenen. Hoe kom je nu aan een passende baan? Door zelf weer de regie te nemen in het sollicitatieproces. Hoe dat werkt, hoor je in ‘Stop met solliciteren, ga werken!’: dé theatershow voor werkzoekend Nederland. Praktische tips verpakt in een interactieve show vol humor, muziek en met een vleugje ontroering. Herkenbaar, eerlijk en inspirerend. Voor iedereen die op zoek is naar (nieuw) werk, of anderen daarbij helpt.

Klik hier om meer te lezen.

Ga naar boven


Video - Lachen met je miserie

Filmpje

Hilarisch filmpje over doorgeschoten reactiveringsbeleid voor oudere werklozen in Vlaanderen.

Klik hier om het filmpje te bekijken.

Ga naar boven


Regionaal

7 en 8 november: Diaconaal Weekend

Diaconaal weekend

Het Bisdom Haarlem-Amsterdam organiseert ieder jaar begin november een Diaconaal Weekend voor parochies en Caritas instellingen. Dit jaar valt het Diaconale Weekend op 7 en 8 november en het thema gaat in op het gebied van de zorg. Op het gebied van de caritas zijn vijf uitdagingen geformuleerd. Wat voor bijdrage willen en kunnen wij leveren aan een zorgzame samenleving, een duurzame wereld, rechtvaardige verhoudingen, mensen die betrokken willen zijn en dienstbaar of diaconaal? Er is een informatiebrochure ‘Diocesaan Diaconaal Weekend 7 en 8 november 2015 Bisdom Haarlem-Amsterdam’ gemaakt. De informatie in deze brochure wil inspireren en informatie aanreiken.

Klik hier om het boekje te downloaden.

Ga naar boven


14 november: Brood en rozen

Voor de Diaconieprijs ‘Brood en Rozen’ Bisdom Rotterdam zijn 22 projecten aangemeld. Acht projecten dingen mee in de categorie ‘diaconie dichtbij’, acht in de categorie ‘MOV’ en twaalf in de categorie ‘eenzaamheidsbestrijding’. De projecten zijn prachtig gespreid over het bisdom. De jury zal er nog een hele klus aan hebben om de winnaars te bepalen. De uitreiking vindt plaats op 14 november.

Klik hier voor meer informatie en aanmelding.

Ga naar boven


klik hier als u een vriend, kennis of collega op deze nieuwsbrief wilt attenderen.Twitter

www.socialealliantie.nl
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Afdrukken

Deel deze pagina via sociale media

logo armoede live 10jaarlater

logo expeditie sociale cooperatie

Adres

t.a.v. Amel Namane/ Sociale Alliantie
p/a FNV
Correspondentie per mail heeft de voorkeur:

mailadres2

Volg ons op sociale media