logo-sociale-alliantie6

Project 'Social Lab coöperatief scharrelondernemerschap' van start!

vrije-uitloopVanaf februari starten Cordaid en Tientjes Academie met het tweejarige project 'Social Lab voor coöperatief scharrelondernemerschap'. Het doel van dit project is om op landelijk niveau kennis, ervaringen en concrete handreikingen beschikbaar te maken over het innovatieve concept van coöperatief scharrelondernemerschap. Dit is een mogelijke weg om participatie en ondernemerschap van mensen met een bijstandsuitkering te stimuleren en daarmee armoede onder hen te verminderen.

Wat is een scharrelcoöperatie?

Een scharrelcoöperatie is een oplossing voor mensen die vanuit een bijstandsuitkering willen ondernemen, maar voor wie de stap om op eigen kracht een full time onderneming te starten te groot is. Bij coöperatief scharrelondernemen gaan mensen parttime met behoud van uitkering aan de slag om hun eigen bedrijfje op te bouwen onder de vleugels van een coöperatie. Zij versterken elkaar en vangen samen tegenslagen op. De deelnemers richten zich op dat-gene waar ze goed in zijn, de coöperatie helpt hen met overkoepelende zaken als administratie, inkoop en huisvesting.

Broedplaatsen

De basis van het project is het opzetten van een 'Social Lab' waarbinnen kennis wordt opgedaan en getoetst op vier praktijklocaties, zogenaamde broedplaatsen. Op deze locaties zijn scharrelondernemers in samenwerking met gemeenten en andere lokale belanghebbenden bezig met het opzetten en/of runnen van een coöperatie. Er zijn twee locaties waar al een scharrelondernemerscoöperatie actief is – Breda en Venlo. Daarnaast worden twee locaties geworven. Via een bezoekprogramma – dat medio 2015 van start gaat – kunnen geïnteresseerden ervaren hoe een coöperatie in de praktijk werkt.

Kennis delen

De geleerde lessen worden vastgelegd in verschillende documenten (o.a. werkwijzers en blauwdrukken) en een voorlichtingsfilm. Daarnaast wordt de kennis bijeengebracht en ge-deeld op een interactief online platform, dat voor de zomer wordt gelanceerd. Ook zal onafhankelijk onderzoek worden gedaan naar de effectiviteit van coöperatief scharrelondernemerschap.
Daarnaast wordt binnen dit project een train-de-trainer-programma ontwikkeld, waarmee belangstellenden uit de doelgroepen 'bijstandsgerechtigden' en 'gemeenten' zich de basis-vaardigheden eigen maken om in de eigen gemeente aan de slag te gaan én de opgedane kennis in hun eigen regio weer verder uit te dragen naar anderen.
Het project is mede tot stand gekomen mede dankzij een bijdrage van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Heeft u interesse om in aanmerking te komen als broedplaats of wilt u meer informatie over/ zich aanmelden voor het bezoekprogramma? Neem dan contact op met Kristel Ashra: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.of Erna Smeekens: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Afdrukken

Deel deze pagina via sociale media

logo armoede live 10jaarlater

logo expeditie sociale cooperatie

Adres

t.a.v. Amel Namane/ Sociale Alliantie
p/a FNV
Correspondentie per mail heeft de voorkeur:

mailadres2

Volg ons op sociale media