logo-sociale-alliantie6

Hoe huishoudens met schulden te helpen?

Het aantal huishoudens met problematische schulden blijft verder groeien. Door het oplopen van incassokosten en beslagen worden die situaties bovendien steeds vaker uitzichtloos. Ook lopen de maatschappelijke kosten steeds verder op. Tijd om nieuwe wegen in te slaan. Eén van de initiatieven daartoe verkent de mogelijkheden van een fonds dat schulden afkoopt bij schuldeisers en een traject met de schuldenaar afspreekt voor sociale begeleiding en - in tijd en hoogte beperkte - terugbetaling.

Lees het artikel van Hub Crijns waarin dit 'Nationaal Initiatief Herstructureren Schulden' wordt besproken.
Klik hier om dit artikel te downloaden als pdf-document.

Breintank

wordfeudEen breintank heeft zich dit jaar geworpen op wat ze zelf noemt het ontwikkelen van een 'Nationaal Initiatief Herstructureren Schulden - een handreiking voor gemeenten om op innovatieve wijze meer mensen sneller en duurzamer uit de problematische schulden te halen en te houden'.
Het doel van de breingroep is om te komen tot een aanpak om meer, sneller en duurzamer mensen uit de schulden te halen en houden. Want als een gezin/huishouden te lang met problematische schulden te maken heeft ontstaat een neerwaartse spiraal van schulden, incasso- en deurwaarderskosten, meer schulden, meer incasso en bewindvoeringskosten, etc. De persoonlijke drama’s die door deze neerwaartse spiraal ontstaan zijn aangrijpend.

Twee strengen

De denkgroep van het 'Nationaal Initiatief' heeft twee onlosmakelijk met elkaar verbonden financiële en sociale strengen bedacht.
De eerste streng bestaat uit nationale afspraken en lokale fondsen in de gemeente om mensen uit schulden te halen en voor hen rust en ruimte te creëren.
De tweede streng bestaat uit lokale sociale infrastructuur om mensen duurzaam uit schulden te houden en perspectief te bieden. Zonder een plan waarmee mensen uit schulden blijven is de kans op terugkerende schulden groot. Daarom wordt een unieke overeenkomst getekend tussen gemeente en schuldenaar. De sociale infrastructuur is cruciaal om de overeenkomst een succes te laten worden. 

Klik op 'volgende' om om meer te lezen over achtergrondcijfers van schulden, de uitwerking van het plan van het Nationaal Initiatief, de voor- en nadelen en kritische vragen bij het plan.

Afdrukken

Deel deze pagina via sociale media

logo armoede live 10jaarlater

logo expeditie sociale cooperatie

Adres

t.a.v. Amel Namane/ Sociale Alliantie
p/a FNV
Correspondentie per mail heeft de voorkeur:

mailadres2

Volg ons op sociale media