logo-sociale-alliantie6

Qracht 500 - deel 2

Magazine over psychische problematiek en (arbeids)participatie

qracht500 2‘Burn-out is wel sexy, maar in een isoleercel hebben gezeten, dan ben je echt van het padje af geweest.’ Dat zegt Kimberly in het voorjaar 2018 verschenen magazine Qracht 500 over psychische problematiek en werk. Zij en vele anderen verzwijgen hun psychische aandoening, uit angst niet aangenomen of ontslagen te worden. De geportretteerden in Qracht 500 willen worden beoordeeld op wat zij wél kunnen. Zij vragen om banen waarin zij naar vermogen kunnen meedoen, zo nodig door aangepaste werktijden of extra begeleiding.

Vooroordelen

Vooroordelen als ‘ze zijn vaak ziek, ze zijn niet belastbaar, ze zijn eng, etc.’ zijn meestal ingegeven door onwetendheid maar kunnen uitgroeien tot harde hindernissen. De Arbo-arts van de gemeente waar Silvia werkt, noemde haar ziekteverzuim wegens depressie 'werkweigering' en 'aanstellerij'. Uit onderzoek bleek dat de helft van de werkgevers niet bereid is mensen met een gezondheidsbeperking in dienst te nemen (Arbeidsmarkt in kaart: werkgevers 2017, Sociaal en Cultureel Planbureau, 2017).

Participeren

De tijd dat je met psychische problemen bij de Sociale dienst automatisch in de bak Onbemiddelbaar belandde, is echter voorbij. Arbeid is een recht en volgens de Participatiewet uit 2015 is werken naar vermogen een plicht. In de geestelijke gezondheidszorg is werk steeds vaker behandeldoel. Ongeveer vier op de tien Nederlanders krijgen er tijdens hun leven te maken: psychische problematiek kan iedereen overkomen. Journalist Annemiek Onstenk vroeg voor Qracht 500 honderd mensen met ernstige psychische aandoeningen in Nederland wat hen hindert bij (arbeids)participatie, hoe zij op de been blijven en wat zij nodig hebben om hun ambities te realiseren. Werkgevers, UWV, gemeenten en jobcoaches reageren in het magazine op de vraag hoe we de werelden van psychische aandoening en arbeid dichter bij elkaar kunnen brengen zonder dat kwetsbare mensen hoeven te vrezen voor vooroordelen en buitensluiting.

Best goed voor een autist

De geportretteerden in Qracht 500 willen worden beoordeeld op wat zij wél kunnen. Zij vragen om banen waarin zij naar vermogen kunnen meedoen, zo nodig door aangepaste werktijden of extra begeleiding. Een van de geïnterviewde werkgevers stelt dat zij ‘in de beperking van mensen op zoek gaat naar hun mogelijkheden’. Een vrouw in Qracht 500 met een bipolaire stoornis vindt dat ook: ‘Soms is de ziekte een extra kwaliteit’. Een ander vertelt ‘voor een autist’ best goed te zijn in presenteren voor een groep. Zij zoeken een passende maatschappij.

Het magazine

Het magazine is gemaakt door Annemiek Onstenk, uitgegeven door met cliënten gerunde uitgeverij Tobi Vroegh, kost 7 euro en is te bestellen bij de boekhandel, ISBN 9789078761631 of op www.tobivroegh.nl

Klik hier om naar de website van Qracht 500 te gaan.

 

Deel deze pagina via sociale media

logo armoede live 10jaarlater

logo expeditie sociale cooperatie

Adres

t.a.v. Amel Namane/ Sociale Alliantie
p/a FNV
Correspondentie per mail heeft de voorkeur:

mailadres2

Volg ons op sociale media