logo-sociale-alliantie6

‘Stop met solliciteren, ga werken!’

Theatershow motiveert werkzoekenden

Afwijzing na afwijzing; als langdurig werkzoekende zakt de moed je soms in de schoenen. Hoe kom je nu aan een passende baan? Door zelf weer de regie te nemen in het sollicitatie-proces. Hoe dat werkt, hoor je in ‘Stop met solliciteren, ga werken!’: dé theatershow voor werkzoekend Nederland. Praktische tips verpakt in een interactieve show vol humor, muziek en met een vleugje ontroering. Herkenbaar, eerlijk en inspirerend. Voor iedereen die op zoek is naar (nieuw) werk, of anderen daarbij helpt.

stop-met-solliciteren

“Als je succesvol wilt solliciteren, dan moet je zélf de regie nemen. Weten waar je talenten liggen en iets zoeken dat daar echt bij past”, vertelt Ralph Kolen, trainer en theatermaker op het gebied van arbeidsmobiliteit. Met zijn show geeft hij werkzoekenden een frisse kijk op solliciteren. “Het zijn praktische tips, maar dan verpakt in een interactieve theatervoorstelling met veel humor, muziek en een vleugje ontroering. Herkenbaar, maar ook motiverend en inspirerend, zodat je weet dat je het morgen anders kunt doen.”

Zelf regie nemen

Tijdens de show gaat Ralph bijvoorbeeld in op het maken van keuzes in de vacatures waarop je solliciteert. “De overheid stelt veel eisen aan werkzoekenden, onder meer aan het aantal brieven dat je moet versturen”, legt hij uit. “Ik vergelijk het wel eens met ‘schieten met hagel’: zo veel mogelijk brieven de deur uit, ook op functies die eigenlijk niet bij je passen, in de hoop dat je ergens op gesprek mag komen. Dat werkt niet. Zo’n brief mist de overtuigingskracht die een werkgever nodig heeft om je op gesprek te laten komen. Besteed daarom liever alle aandacht aan die ene brief voor de baan die écht bij je past. En vertel de werkgever welk probleem jij voor hem oplost. Zo wek je zijn interesse. Je werkt dan als een sluipschutter: één keer schieten, maar wel raak.”

Voorproefje? Bekijk de showtrailer.

Laat zien wat je kunt

Als ervaringsdeskundige weet Ralph waar hij het over heeft. “Ik ben zelf een tijd werkloos geweest. Die beleving is de basis van mijn show, aangevuld met twintig jaar ervaring in het straattheater en een flinke dosis professionele vakkennis.” Want inmiddels geeft hij al jaren interactieve trainingen gericht op solliciteren en netwerken. “Vooral dat laatste is ontzettend belangrijk bij het vinden van een baan”, vertelt Ralph. “En daarmee bedoel ik niet dat je allerlei netwerkclubs moet aflopen, maar vertel je familie, vrienden en kennissen wat je kunt. Of nog beter, laat het zien! Bijvoorbeeld in de vorm van vrijwilligerswerk. Als anderen zien dat jij vol overgave iets doet waar je goed in bent, vertellen ze dat door en dan volgt die betaalde baan haast vanzelf.” Om het geleerde meteen in praktijk te brengen, waagt Ralph zich tijdens de show aan een heuse ‘recordpoging netwerken’. En na de show is er een netwerkborrel, de eerste consumptie is gratis!

Voor álle werkzoekenden

‘Stop met solliciteren, ga werken!’ is een theatershow voor iedereen die op zoek is naar (ander) werk, of anderen daarbij helpt. Ralph: “Ik wil mensen graag op een luchtige manier uit hun vicieuze cirkel halen en handvatten geven om het anders aan te pakken. Mijn show is dan ook een aanvulling op bestaande cursussen en trainingen voor werkzoekenden.” Dat deze manier van motiveren werkt, blijkt wel uit de reacties op de try-outs. Patricia van Houtum: “De show is heel herkenbaar voor mensen zonder werk. Je voelt dat de emotie in de liedjes écht is.” Ook Mirjam van Helvoort was aangenaam verrast. “Het is een prikkelende show die je aan het denken zet over jouw talenten en hoe je die kenbaar kunt maken. Meer mensen moeten dit zien!”

‘Stop met solliciteren, ga werken!’ is vanaf september 2015 in diverse Nederlandse theaters te zien, waaronder Rosmalen, Amsterdam, Panningen, Nijmegen, Oss en Arnhem. Meer informatie over de show vind je op www.stopmetsolliciteren.nl. Tickets zijn te koop bij de di-verse theaters of via de links in de speellijst.

Deel deze pagina via sociale media

logo armoede live 10jaarlater

logo initiatief nu

logo expeditie sociale cooperatie

Adres

Stimulansz
t.a.v. Ger Ramaekers / Sociale Alliantie
Postbus 2758
3500 GT Utrecht

mailadres2

Volg ons op sociale media