A | A | A
Sociale Alliantie
Home  
 
 
Home Trends Portretten Films Debatwijzer Voor Wie Bestellen Colofon

Trend 5 : Complexere organisatie

Aanzienlijke kennis is nodig om producten te kopen, of juist niet te kopen. Aanbiedingen beloven een gratis laptop of telefoon, betalen kan met een muisklik. Het lijkt eenvoudig, maar erachter ligt een complexe betalingsregeling en mogelijk een schuldenval.

Belastingen en extra regelingen, bijvoorbeeld voor mensen met een minimuminkomen, zijn ook zelden eenvoudig. Ook opleidingstrajecten of werktrajecten kennen haken en ogen. Je moet: veel kunnen en doen; op de hoogte blijven; nader informeren; aanvragen indienen; stukken verzamelen; volhouden, en teleurstellingen verwerken.

Letina

“Mijn dochter is heel slim”

Download Flash Player om audio te beluisteren!

Letina is gevlucht voor de oorlog in Eritrea. Ze is nu 38 jaar en woont twintig jaar in Nederland. Ze heeft een kleine betaalde baan, een uitkering en doet vrijwilligerswerk in de ouderenzorg. Letina is alleenstaand, haar dochter is 15. Zij moet een goede baan krijgen.“Boos dat ik niet naar school mocht”

Download Flash Player om audio te beluisteren!

Letina volgde toen ze in Nederland kwam een opleiding en had nog verder willen studeren. Haar droom was het om in Europa te studeren, te werken, een kind te krijgen. Haar dochter van 15 is haar grote trots. Maar met school en werk liep het anders.


Jan

“Internet is mijn hoofdhobby”

Download Flash Player om audio te beluisteren!

Jan is arbeidsongeschikt en heeft een Wajong-uitkering. Hij woont samen met Hennie en houdt van dingen uitvinden en internetten. Hennie leerde hij kennen via msn. Ze is zijn diamant.“Ik ben de hele regie kwijt”

Download Flash Player om audio te beluisteren!

Jan is in de schulden geraakt mede omdat hij met een klantenkaart een laptop kocht en vervolgens met die kaart geld pinde. Dat kostte veel rente. Jan en Hennie zijn nu bijna uit de schulden. Toch voelt hij zich bedreigd door een brief op de mat.


Sociale Alliantie