A | A | A
Sociale Alliantie
Home  
 
 
Home Trends Portretten Films Debatwijzer Voor Wie Bestellen Colofon

Trend 1 : Stijgende Uitgaven

Uitgeven is een dominante trek van onze samenleving ingesteld op consumptie en groei. Geeft de Nederlandse consument weinig uit, dan is de economie in mineur. Geeft de consument veel uit, dan gaat het goed met ons land. In deze uitgave-cultuur gaan de uitgaven niet zelden voor de inkomsten uit. Stijgende Uitgaven is daarom de eerste trend in Armoede Live!

Als je rondkomt van weinig inkomen zijn basisuitgaven belangrijk. En de basisuitgaven stijgen. Met name woonkosten, energiekosten en communicatiekosten lopen op. Veel apparaten zijn weliswaar goedkoper geworden, maar slurpen energie. En energie kost geld. Bellen per minuut is goedkoper, maar er wordt meer gebeld. Twee op de drie jongeren hebben schulden. De kosten voor recreatie en vervoer stijgen.

Rianne

“Ik kan twee uur werken”

Download Flash Player om audio te beluisteren!

Rianne heeft het vermoeidheidssyndroom CVS. Ze is alleenstaand, leeft sinds zeven jaar van een bijstandsuitkering en heeft een zoon van 18. Langer dan twee uur per dag werken gaat niet, maar Rianne zit niet stil.“Je loopt altijd te rekenen”

Download Flash Player om audio te beluisteren!

Rianne maakte zich een andere levensinstelling eigen. Voor haar scheiding en ziekte ging ze op wintersportvakantie en uit eten. Nu is ze voltijd manager van haar huishouden en leeft met haar zoon van 70 euro per week. Dat het bruingoed goedkoper wordt, maakt haar niet uit. Het gaat haar om het eten.Hennie

”Achtergelaten met hoge telefoonrekeningen”

Download Flash Player om audio te beluisteren!

Hennie ging op haar zeventiende werken in de fabriek. Haar geld moest ze vroeger thuis afgeven. Door haar ex-man en haar dochter kwam ze in de schulden. Ze woont nu samen met Jan. Hennie heeft altijd veel weggegeven.“Voor alles sparen”

Download Flash Player om audio te beluisteren!

Hennie leeft samen met Jan al jaren van 70 euro per week. Een pak wasmiddel is een grote uitgave in haar weekbudget. En voor kleding en schoenen moet ze sparen. “Het is onze eigen schuld, maar ook weer niet”, zegt ze.


Sociale Alliantie