A | A | A
Sociale Alliantie
Home  
 
 
Home Trends Portretten Films Debatwijzer Voor Wie Bestellen Colofon

Trend 2 : Instabielere Inkomsten

De kloof tussen hoge en lage inkomens groeit. Een topbestuurder verdient in een week tijd meer dan een minimumloner in een heel jaar. Aan de onderkant van de arbeidsmarkt ontstaan kleine McJobs. Bijvoorbeeld in de postbezorging, waar het minimumloon onder druk staat.

Een flexibel inkomen maakt het lastig om uitgaven te plannen. Leven op het minimum betekent vaak rondkomen van een mozaïek van regelingen, van woontoeslag tot bijzondere bijstand en kwijtschelding. En onzekerheid over wat er gebeurt als je bijverdient.

Elly

“De armoede zit nog in mij”

Download Flash Player om audio te beluisteren!

Elly had tal van baantjes en leeft al twintig jaar van een minimum-inkomen. Ze bracht er drie kinderen van groot. Nu is ze eindelijk uit de uitkering en heeft één baan. Tot haar schulden afbetaald zijn, heeft ze vijf tot tien euro per dag om van rond te komen. Thuis laat ze het licht aan.“Zeven slagen in de rondte gewerkt”

Download Flash Player om audio te beluisteren!

Elly had altijd baantjes. Ze heeft veel schoonmaakwerk gedaan en snelde jarenlang van baantje naar baantje naar kinderen naar vrijwilligerswerk. Ze raakte in de schulden en werd afgesloten van gas en licht. Een straf in het rijke Den Haag.Andreas

“Een nieuw lichaam”

Download Flash Player om audio te beluisteren!

Andreas is 49 jaar en heeft sinds twintig jaar Multiple Sclerose (MS).
Hij werkt als remedial teacher op een basisschool, zo goed als het gaat. Andreas is alleenstaand en heeft een zoon van 19 jaar. Even wist hij niet hoe het verder moest.“Mijn inkomsten zakten ineens”

Download Flash Player om audio te beluisteren!

Andreas kan steeds minder. Naarmate hij zieker wordt, lopen ook zijn inkomsten terug. Andreas kent inmiddels de weg door het regelwoud. Maar de ziekte en zijn inkomsten zijn onvoorspelbaar.


Sociale Alliantie