logo armoede live

Armoede Live 10 jaar later:
Jan

Samen komen we eruit

In 2007 was Jan actief als vrijwilliger bij het Regionaal DagActiviteiten Centrum en ontving hij een Wajong-uitkering. Hij had geen eenvoudige school- en arbeidsmarktstart en heeft MEAO gevolgd, maar geen diploma's. In 2007 vertelde hij over zijn jeugd en over internet en over hoe Hennie en hij elkaar via internet ontmoetten.

Jan
Foto: © Louis Brown

Klik hier om dit artikel te downloaden als pdf-document.

Als ik na bijna 10 jaar weer bellend opduik, bel ik met Hennie en hoor ik Jan op de achtergrond. Ik kan hem mailen, zegt Hennie, maar ze weet niet of Jan antwoordt: het gaat hem niet heel goed, hij heeft een ziekte waarbij hij ook aan geheugenverlies lijdt. Als ik aan de deur aanbel is het Jan die opendoet en een goede koffie zet. Elke week krijgen ze leefgeld en ze zijn uit de schulden, ondanks dat het in de tussengelegen tijd mis is gegaan.

"En met de bewindvoerder, daar kunnen we persoonlijk goed mee overweg.”

Jan en Hennie leven onder bewindvoering. Dat betekent dat ze zelf geen post krijgen, maar alle post en alle inkomsten en uitgaven lopen via een bewindvoerder. Van hem krijgen ze geld om te besteden en er wordt voor hen gespaard. Daar zijn ze in hun situatie tevreden mee. Bij Hennie's verhaal na 10 jaar is te lezen hoe het ertoe kwam dat ze onder bewindvoering raakten; het is het verhaal van hen beiden, dat ze ook samen vertellen.

“We krijgen geen enkele post”, vertelt Jan, “Het contact met de bewindvoerder verloopt telefonisch of via de computer. En met de bewindvoerder, daar kunnen we persoonlijk goed mee overweg.”

Net als Hennie haar scootmobiel heeft, had ook Jan er een en ze gingen graag samen op pad, tot de scootmobiel stuk is gegaan. "Ik ging naar de bakker en dan haalde ik brood, met de fiets ging dat niet. (….) Ze denken dat ik de ziekte van Parkinson heb, maar dat is het niet. Ze weten het niet precies. Wat het is. Ik was in het ziekenhuis, ik was naar de neuroloog, maar die zei ik moet naar de psychiater. Later was ik opgenomen, psychiatrisch.”

Schulden en frisse start

Jan vertelt dat het revalideren van Hennie, die een hartoperatie had, een poos heeft geduurd. "Het is niet helemaal goed gekomen', vertelt hij. 'Hennie was altijd heel sterk, onthield alles, maar de eerste dag uit het ziekenhuis was ze, het was een beetje een trip van de morfine, die scherpheid die Hennie had, die is weg, die is niet meer terug, is nooit meer teruggekomen. Toch is het nog steeds zo, dat als er wat geregeld moet worden, dan is het Hennie die aan de telefoon hangt."

Toen Hennie in het ziekenhuis lag, zorgde Jan's vader voor hem. "Mijn vader maakte het eten klaar en als ik terugkwam van bezoek dan was ie er ook, om een uur of 9 ging ie weer weg", vertelt Jan. Jan's vader is 80 jaar. "Hij komt hier lopend, hij gaat elke dag twee uur wandelen, dat is wel knap. Ik ben wel trots op mijn vader." Het is Jan's vader die hen uit de schulden heeft gehaald enkele jaren geleden. Jan: “Hij heeft ervoor gezorgd dat we een frisse start konden maken, hij heeft de restschuld afgelost.”

Naar het etentje waar hij met Hennie voor spaart via hun bewindvoerder kijkt hij wel uit. Van de bruiloft van de zoon van Hennie zegt hij: "daar had ik nog dagen lang last van, daar kan ik niet tegen, dat is druk. Als we uit eten gaan, dat duurt twee uur en dan is het echt afgelopen."
Samen bepalen ze wat ze doen met het geld dat vrij te besteden is. Hennie vertelt: "Jan mag z'n wensen doen, ik mag m'n wensen doen en dan komen we er samen uit."

tekst: Ellie Smolenaars
beeld: Louis Brown

'Armoede Live 10 jaar later' kwam tot stand dankzij de Sociale Alliantie en de Stichting Niet voor Jezelf.

Als je uit dit interview citeert, of van de kennis en ervaring van Johanna gebruik maakt, dan willen we je vragen de bronverwijzing 'Armoede Live 10 jaar later’ op te nemen, met de weblink naar dit volledige interview. Zo kunnen lezers de uitspraken altijd weer in de volledige context van dit interview lezen en plaatsen. Uit respect voor de geïnterviewden en met veel dank van alle betrokkenen.

Jan beter leren kennen? In het uitgebreide interview in het boek Armoede Live! (2008) is haar levensverhaal zoals toen verwoord na te lezen. 
Klik hier om Korte audiofragmenten en beelden op de site van Armoede Live 2008 te beluisteren en te bekijken.

Copyright: auteurs- en copyright berust bij de leveranciers van beeld en tekst. De Sociale Alliantie nodigt gebruikers uit tot respectvolle omgang met het gepubliceerde materiaal. Bij vragen rond gebruik van het materiaal kunt u zich wenden tot Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Afdrukken

Deel deze pagina via sociale media

logo armoede live 10jaarlater

logo expeditie sociale cooperatie

Adres

t.a.v. Amel Namane/ Sociale Alliantie
p/a FNV
Correspondentie per mail heeft de voorkeur:

mailadres2

Volg ons op sociale media