Werelddag van verzet tegen extreme armoede

17 oktober 2020

17 oktober 202017 oktober is de Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede van den Verenigde Naties. ATD Vierde Wereld is daar de initiatiefnemer van, en wij vieren sinds 1987 die dag ook in Nederland. Dit jaar moet het helaas heel anders vanwege de corona-maatregelen. Maar met internet kan er tegenwoordig veel. Het thema is dit jaar "Samen werken aan sociale en duurzame rechtvaardigheid." 
Klik hier voor een flyer met meer informatie.

Activiteiten op 17 oktober 2020

Getuigenis 17 oktober en toelichting bij het thema

De erkenning groeit dat armoede vele kanten heeft. Dit betekent ook dat duurzaamheid en armoede onlosmakelijk met elkaar verweven zijn. Wereldwijd blijft de situatie van het milieu verslechteren. Herstel en beperking van schade aan onze leefomgeving ontbreekt vaak.
Dit is een urgent probleem dat het leven van iedereen verandert. De wereld raakt meer en meer vergiftigd en beschadigd. We blijven vitale natuurlijke hulpbronnen verkeerd beheren en uitbuiten. Dit geldt voor land, zoet water en onze oceanen. Dit heeft een grote invloed op het levensonderhoud, de voedselzekerheid en de gezondheid van mensen die in armoede leven.
De maatregelen van de VN kunnen er voor zorgen dat de klimaatdoelen in 2030 worden bereikt – met inbegrip van de sociaal-economische antwoorden op de wereldwijde pandemie – als die krachtig en volledig gericht zijn op armoedebestrijding en het zoeken naar wegen om de leefomgeving te herstellen.

Afdrukken