logo-sociale-alliantie6

Psychologie van de schaarste

De ellende is dat je van armoede nooit vakantie hebt

schaarsteOnlangs verscheen het boek 'Schaarste, hoe gebrek aan tijd en geld ons gedrag bepalen'. Het boek werpt een heel ander licht op het gedrag van mensen die in geldnood zitten. Dat wordt vaak afgedaan als ‘dom’, maar dit boek toont aan dat elk mens zich anders gedraagt wanneer hij gebrek lijdt.

Schaarste neemt bezit van je denken, of het nu gaat om voedsel, geld, tijd, relaties, noem maar op. Deze zogenaamde schaarstementaliteit veroorzaakt dat je alleen nog maar focust op kortetermijnoplossingen en het langetermijnperspectief uit het oog verliest. Dat lijkt rationeel bekeken dom, maar onderzoek wijst uit dat het echt niets te maken heeft met intelligentie. Iedereen kan zich wel een voorval herinneren dat hij achteraf een ‘dom’ besluit nam omdat hij onder tijdsdruk stond. Dat besef je pas als je weer in rustiger vaarwater verkeert en rustig kunt nadenken. De ellende is dat je van armoede nooit vakantie hebt.

In een boeiend artikel lees je het interview met de psycholoog en schrijver van het boek waarin hij dieper op de psychologie van de schaarste ingaat.

Klik hier om het artikel te lezen.

Afdrukken

Deel deze pagina via sociale media

logo armoede live 10jaarlater

logo initiatief nu

logo expeditie sociale cooperatie

Adres

Stimulansz
t.a.v. Ger Ramaekers / Sociale Alliantie
Postbus 2758
3500 GT Utrecht

mailadres2

Volg ons op sociale media